Het belang van smeerolie filteren

Effectief smeerolie filteren: 4 tips

Het primaire doel van smeerolie is het verminderen van wrijving tussen onderdelen in de motor. Het is belangrijk dat je de smeerolie goed onderhoudt door het te filteren. Door filteren is er namelijk een betere smerende werking. Bovendien verminder je slijtage van de motor wanneer je smeert met schone olie. In dit artikel leggen we je meer uit over smeerolie en geven we vier tips voor het filteren van smeerolie.

Tip 1: schonere smeerolie betekent minder slijtage

Hoe schoner de olie, hoe minder de slijtage aan de motor zal zijn. op deze manier verleng je de levensduur van de motor. Zuivere olie is in sommige situaties belangrijker dan in andere. Dit hangt onder andere af van de conditie, de leeftijd en de kostprijs van de machine.

Tip 2: voorkom het gebruik van een te agressieve filter

Bepaalde additieven, zoals antischuim middelen, kunnen verdwijnen door het gebruik van een te agressieve filter. Daardoor zal de smeerolie niet meer goed werken. Dit gaat op de lange termijn dus ten koste van de machine. De filters van MicFil zijn echter zo gemaakt dat het nooit de additieven uit de olie zal halen.

Tip 3: bespaar en wees milieubewust

Het effectief filteren van uw olie voorkomt dat je de olie hoeft af te voeren. Hiermee bespaar je dus liters olie die anders tot afval wordt verwerkt. Bovendien kan het afvoeren en verversen van olie soms leiden tot lekkage en watervervuiling. Wanneer je de olie goed filtert gaat deze langer mee en wordt deze niet oud.

Tip 4: gebruik MicFil Filters

Door microfiltratie toe te passen van MicFil Filters in uw machine bespaar je maar liefst negentig procent van de olie! Bovendien zal de levensduur en de operationele beschikbaarheid van de machine toenemen. Daarnaast worden uitstoot en onderhoudskosten gereduceerd.

Welke soorten smeerolie zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten smeerolie te onderscheiden:

 • Bio-smeerolie
  Deze bestaan uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Het grote voordeel is dat het biologisch afbreekbaar is. Het is dus niet giftig en goed voor mens en milieu. Het wordt in diverse industrieën toegepast, waaronder de scheepvaart, de luchtvaart en de auto-industrie.
 • Minerale olie
  Het grote nadeel aan minerale olie is dat het niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar is. Deze soort olie is ontstaan door het te raffineren uit ruw aardolie. De meeste smeeroliën op basis van minerale olie zijn niet of slecht biologisch afbreekbaar.
 • Synthetische olie
  Het verschil tussen smeeroliën op basis van synthetische olie en minerale oliën, is dat synthetische oliën meer hooggeraffineerde basisoliën bevatten.
 • Compounds
  Een compound is een gemixte oliesoort die bestaat uit minerale olie en bio-smeerolie. Door de eigenschappen van deze twee oliën te combineren ontstaat er een olie met eigenschapen die de twee soorten smeerolie afzonderlijk van elkaar niet hebben.

Motorolie

De meest bekende toepassing is motorolie. Motorolie gebruik je in verbrandingsmotoren. Meestal begeven deze motoren zich in voertuigen. Het filteren van motorolie zorgt voor betere prestaties van de motor. Er is immers minder frictie. Injectoren en brandstofpompen bescherm je op deze manier. Bovendien behoudt je de garantie van motorleveranciers.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het filteren van uw olie of over microfiltratie? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan altijd voor u klaar!

Terug naar het overzicht