Olie filteren

Olie filteren met een MicFil Filter: de werking en voordelen

Je kan olie filteren met de MicFil Filters. Door olie te filteren bespaar je tot wel 90% van de olie, heb je een reductie van transmissies en verduurzaam je de hydraulische installaties. 

Olie is een slinkende kostbare grondstof. Toch wordt deze eenvoudig weggegooid zodra het vervuild of geoxideerd is. Een kolossale verspilling, vooral omdat olie in de meeste gevallen veel langer mee kan gaan. Je moet alleen weten hoe je het moet schoonhouden!

Zo kan je de olie filteren met de MicFil Filter: hierdoor gaat de olie langer mee, is er minder slijtage aan de motor en verlaag je door de betere verbranding de emissies. 

Belang van olie filteren

Tot 90 procent van de storingen in systemen zijn te wijten aan verontreinigde olie. Vaak verwaarlozen mensen dan ook het onderhoud van de olie. Regelmatig onderhoud is daarom bepalend voor een goede werking van installaties.

Bij moderne installaties bewegen de hydraulische componenten over een oliefilm. Deze dunne oliefilm garandeert een soepele werking van de installaties. In de praktijk zijn veel persvloeistoffen in hydraulische installaties sterk vervuild.

De MicFil Filter zorgt voor een permanente reiniging van de olie en de absorptie van water. Het zorgt ervoor dat de componenten minder snel slijten en reduceert het risico op storingen.

Olie ultrafijn filteren

Door de olie ultra fijn te filteren blijft de olie veel langer schoon en verbeter je de prestaties. Dit is mogelijk op alle motoren, transmissies en hydraulische installaties. De MicFil Filter filtert namelijk tot wel 98 procent meer deeltjes en water dan een standaardfilter!

Deze bewezen techniek zorgt hierdoor voor een betere smering, dat olie langer mee gaat én dat er minder slijtage is. Onderhouds- en reparatiekosten breng je hiermee omlaag en brandstofinjectiesystemen bescherm je met de schone en watervrije brandstof.

Hierdoor is een betere verbranding mogelijk waardoor je de emissie van met name roet (PM) verlaagt. Daarnaast voorkom je verbrandingsresiduen en sludge. Het lagere olieverbruik geeft direct ook een mindere milieubelasting.

“De werking van de Micfil Ultra Fine Filters is enigszins vergelijkbaar met die van een menselijke nier. Het reinigt het smeermiddel telkens geleidelijk, wanneer het door het systeem gaat.”

Werking van olie filteren

Studies hebben aangetoond dat 70 procent van de verontreinigingen in olie kleiner zijn dan 1 μm (micrometer). Enkel de unieke MicFil Filter kan deze schadelijke microdeeltjes vangen, omdat het deeltjes zo klein als 0,5 tot 0,1 μm eruit filtert. 

Het MicFil filterelement bestaat uit een scheurresident vezelnet met ingevlochten cellulosevezels van optimale kwaliteit. De filterprestatie bedraagt tot wel 0,5 micron. Gecombineerd met zijn lange levensduur neemt het vuil dus erg veel vuil op. De filterbehuizing is gemaakt van roestvrij staal of aluminium en voldoet aan de bepalingen van IACS, TUV, RINA en Bureau Veritas.

Minder slijtage aan hydraulische systemen

Mensen verwaarlozen vaak het onderhoud van de hydraulische olie. Hierdoor zijn persvloeistoffen in hydraulische installaties vaak sterk vervuild. De werking van moderne installaties waarbij de hydraulische delen over een oliefilm bewegen slijten hierdoor sneller. Ook neemt het risico op storingen toe. Met de filters van MicFil wordt voorkom je dit door een permanente reiniging van olie en de absorptie van water.

Verlengde levensduur van injectoren en injectiepompen

Door MicFil verleng je aanzienlijk de levensduur van injectoren en injectiepompen. In veel gevallen behaal je bij traditionele filtering de gevraagde brandstofkwaliteit niet. Door injectie van schone en watervrije brandstof met de ultrafijne filters behaal je echter wel een optimaal resultaat. Daarnaast ga je verklontering van brandstofmoleculen in de brandstof injectiesystemen tegen. 

MicFil water separator

Vervuiling van brandstof met water veroorzaakt schade aan brandstofsystemen. De MicFil water separator zal tot bijna honderd procent van het water en de vaste deeltjes tot 10 micron verwijderen uit de brandstof. Daarnaast filtert het Micfil Filter systeem de brandstof tot 0,5 micron.

Door gecombineerd gebruik van de filter én de separator voorkom je bacteriegroei (dat kan ontstaan door condensvorming bij hoge temperaturen), verstoppingen en andere schades. De opgevangen vervuilde vaste deeltjes kun je vervolgens handmatig of automatisch afvoeren. Waar gewenst kan een sensor ook een signaal geven wanneer het systeem vol raakt.

Ondersteuning vanuit MicFil Filters Benelux

Oliemonsters nemen blijft van groot belang, zowel voor testen van de oliekwaliteit, maar zeker ook om de conditie van uw motor of andere toepassingen te monitoren. Doordat je oliemonsters neemt op gezette tijden kan vroegtijdig de juiste trends zien. Op deze manier kan je eventuele problemen voorkomen. In een onafhankelijk laboratorium kan een test op een monster bewijzen wat het resultaat van deze techniek in uw situatie is.

Je kan echter ook een oliekwaliteitssensor plaatsen om de oliekwaliteit 24/7 inzichtelijk te hebben. Deze kan je aanvullen met een deeltjesteller die daarnaast het percentage water meet, zodat je eventuele lekkages ook direct detecteert. Deze grondige en betrouwbare inhoudsanalyses – met een afbraak van deeltjes, water, zout, zuren, harsen en additieven – worden vervolgens door het bekwame technici team bestudeerd om de beste oplossing voor elke individuele klant te bepalen.

Maak een afspraak voor een demonstratie, of neem contact op voor meer informatie.

Terug naar het overzicht